Demografie


Op deze pagina zal het volgende beschreven worden; topografie, demografie, onderwijs, religie en het dagelijks leven. Er is voor gekozen om bij deze aspecten in te zoomen op de provincie waar de stage plaats vind ofwel de Limpopo provincie. Hiervoor is gekozen omdat er binnen Zuid-Afrika verschil is in deze aspecten.
Afbeelding 1: De limpopo provincie (Bron: Google, 2014)

Topografie

De Limpopo provincie is de noordelijkst gelegen provincie van Zuid-Afrika, de hoofstad van deze provincie is Pietersburg (Polokwane). De naam Limpopo verwijst naar de Limpopo rivier, omdat het woord ‘Limpopo’ afkomstig is van de Noord-Sotho taal, wat grote waterval betekend.
De Limpopo provincie is 123.900 km² groot en wordt begrenst door Zimbabwe in het Noorden, door Botswana in het Westen en door Mozambique in het Oosten. De Limpopo rivier vormt de grens.
De provincie is verdeeld in vijf districten, deze vijf districten zijn onderverdeeld in vierentwintig gemeenten. Van steden is weinig sprake, bijna driekwart van de inwoners woont in tradionele stamgebieden (Wikipedia, 2014).In afbeelding 1 is de Limpopo provincie weergegeven.

Demografie
De provincie telde in 2011 5.404.868 inwoners. De inwoners bestaat voor 97%  uit zwarte en 2,5% uit blanken. Hierdoor kan gezegd worden dat Limpopo de meest homogene provincie is van Zuid-Afrika. De drie talen die het meeste gesproken worden in de Limpopo provincie zijn Noord-Sotho, Venda en Tsonga. Afrikaans word gesproken door 2,6% van de provincie, dit is erg weinig. De provincie behoort dan ook tot de twee provincies waar het minste Afrikaans word gesproken.
De levensverwachting van de bevolking in de Limpopo provincie lag in 2011 voor de mannen op 55,8 jaar en voor de vrouwen op 61,4 jaar (Statistics South-Africa, 2011). In West-Brabant lag de levensverwachting van de mannen op 78,7 jaar en voor de vrouwen op 82,7 jaar (Volksgezondheidsdienst, 2012). Hieruit blijkt dat de levensverwachting in Nederland ongeveer twintig jaar hoger ligt dan die in Zuid-Afrika. Dit kan zijn door verschillende factoren. Bijvoorbeeld behandeling tegen ziektes, deze zijn in Nederland beter ontwikkeld dan in Zuid-Afrika, het kan dus zijn dat mensen in Zuid-Afrika overlijden aan ziektes die in Nederland gewoon behandeld kunnen worden. Ook zijn de leefomstandigheden van Nederlanders beter, denk hierbij aan woningen, hygiëne, eten en drinken etcetera.

Onderwijs
De provincie telt twee universiteiten, de universiteit van Limpopo in Mendunsa en de universiteit van Venda in Thohoyandou.  De kwaliteit van de universiteiten is niet hetzelfde als die in Nederland. Het onderwijs is van laag niveau, dit is mede door de het tijdperk van de apartheid. Vroeger mochten de inwoners alleen naar een school van zijn of haar huidskleur. De scholen voor de ‘zwarte’ waren van een slechte kwaliteit, zowel de gebouwen als de leermiddelen. Op de scholen voor de ‘blanke’ lag het niveau expres veel hoger dan bij de ‘zwarte’ scholen. Ook opmerkelijk was dat er vroeger (1953) voor de ‘blanke’ al wettelijk vastgelegd was dat er leerplicht was terwijl dit niet was voor de ‘zwarte’. Door het tijdperk van de apartheid kon de helft van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika niet lezen en schrijven, terwijl het meerendeel van de blanke bevolking wel kon lezen en schrijven.
Tegenwoordig hebben de ‘zwarte’ ook leerplicht, dit is in 1991 wettelijk vastgelegd. Het grootste deel van de zwarte kinderen gaat nu dus wel naar school. Toch is er nog steeds een verschil. De zwarte kinderen gaan meestal naar school in townships, dit zijn woonoorden meestal aan de rand van de steden. Deze woonoorden bestaan uit kleine huisjes met daken van golfplaat en houten muren. De zwarte kinderen gaan naar deze scholen omdat deze goedkoper zijn. De grotere universiteiten liggen in grote steden, dit waren de universiteiten die voorheen voor de blanke bevolking waren, en zijn een stuk duurder.

Religie
In Zuid-Afrika zijn er veel verschilende geloofsovertuigingen. Uit een onderzoek van 2001 is gebleken dat het grootste deel van de bevolking is christen, namelijk 79,7%. Van de rest van de bevolking is 1,5% is Islam en 1,3% hindoeïsme. Ook werd bekend dat 15,1% van de bevolking niet gelovig is en van de overige 1,4% is het onduidelijk welke geloofsovertuiging zij hebben.

Afbeelding 2: Township in Zuid-Afrika (Bron: Google, 2014)
Dagelijks leven
Wonen
Het wonen in Nederland verschilt erg veel van het wonen in Zuid-Afrika. Als het gaat om het wonen in Zuid-Afrika, zijn er veel problemen. Tijdens de apartheid zijn er veel woningen versleten en moeten opgeknapt worden. De regering had hiervoor geen geld en de woningen bleven dus in slechte staat. Daar komt nog eens bovenop dat de bevolking erg snel groeit en dat er op dit moment huizen te kort zijn. Veel mensen verhuizen op dit moment van het platteland naar de steden, dit word gedaan omdat werkplekken vooral in de steden te vinden zijn. Op de dag van vandaag hebben veel Zuid-Afrikanen geen schoon water, riolering en elektriciteit. Hieraan is te zien dat de apartheid wel degelijk zijn sporen heeft nagelaten. De ‘blanke’ bevolking leeft in huizen, terwijl een groot deel van de ‘zwarte’ bevolking leeft in townships (zie afbeelding 2). Dit zijn woongebieden aan de rand van een stad. De woongebieden bestaan uit kleine huisjes met daken van golfplaat en houten muren. Wel zijn er op dit moment grote projecten bezig die er voor moeten zorgen dat de woonomstandigheden van de inwoners verbeteren. Er worden in deze projecten in snel tempo huizen gebouwd, de infrastructuur word verbeterd, dienstverlening, ziekenhuizen, politiekantoren, winkelcentra en openbaar vervoer worden verder uitgebreid en verbeterd (Wikipedia, 2014).


Eten en drinken
In Zuid-Afrika begint de dag gewoonlijk met pap en/of beschuit, zowel bij arme als welvarende Zuid-Afrikanen. Als lunch word meestal een sandwich, salade of soep gegeten. Een erg bekende avondmaaltijd in Zuid-Afrika, is de braai. De braai is vergelijkbaar met de barbecue. Gewoonlijk is er bij de braai veel vlees, het vlees word gebakken op hout. Dit is anders als in Nederland, waar het bakken van vlees op kolen gebeurd. Ook zijn er paar typische Zuid Afrikaanse gerechten dat zijn:
- Biltong: reepjes gedroogd vlees.
- Boerwors: een kruidige worst.
- Potjiekos: een stoofpotje gemaakt uit laagjes vlees, aardappels of rijst en verscheidene groenten en soms ook fruit. Meestal gekruid met kerrie en peper, het moet langzaam garen en mag niet geroerd worden.
- Bobotie:een ovenschotel met gehakt, gedroogde vruchten en overgoten met een mengel van ei en melk.
- Frikkadels:  Zuid Afrikaanse gehaktballen.

Ook werd er veel bier gedronken, denk hierbij aan Castle, Lion, Ohlssons en Hansa. Tot slot is het kraanwater schoon en kan dus gewoon direct gedronken worden (Wereldspotter, 2014).

Cultuur

Over het algemeen zijn de mensen in Zuid-Afrika erg vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Wel is het tempo in Zuid-Afrika een stuk trager als in Nederland (Wereldspotter, 2014). Een belangrijk aspect in de cultuur van de Zuid-Afrika is muziek, bij de zwarte bevolking is Marabi erg bekend. Marabi is een mengeling van jazz, blues en tradionele afrikaanse muziek.  (Voor beginners, 2014). 


Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten